Paleis van de koning en fietsen

Dat heb ik weer, lekker bezig met jullie te voorzien van de belevenissen van de 2e dag en aanbeland bij de middag.......... en poef houdt de Thaise NUON het voor gezien en gooit de stroom eraf. Dag verhaal. Maar de moed zakt mij niet zo gauw in de schoenen dus frustatie over boord gegooid, drankje bij zwembad genomen en nog maar een poging doen. So far so good.

Afgelopen nacht lekker geslapen en nu voor het eerst een ontbijtje buiten op het terras van Navalai River Resort. Lekker rustig zal je denken, maar niets is minder waar. Hels kabaal van motorboten die af en aan komen. Gefluit aan de kade en een komen en gaan van mensen. Wat blijkt............... zitten we aan de pier (aanlegkade) 13 van de busboten. Het openbaar vervoer van Thailand/Bangkok.

Het gefluit blijkt van de zogenaamde conducteur van de boot te zijn. Bij het fluitsignaal wordt de boot razendsnel aangelegd aan de kade en met met de snelheid van het licht stappen de mensen eerst uit en de andere aan de kade springen erin. En weg is ie weer. Iedere 5 minuten stopt er wel een boot of 2 a 3 dus zeer efficient openbaar vervoer, waar wij Nederlanders denk ik wel wat van kunnen leren.

Afijn na het ontbijt 15 Bath per persoon betaald en met gevaar voor eigen leven op de busboot gesprongen om van pier 13 naar pier 8 te varen. Nou moet wel zeggen dat als je geen zeebenen hebt je ontbijt er bijna uit komt zetten, zo hobbelt het bootje waar we opzitten. Maar het lukt ons hetontbijt binnen te houden en bij pier 8 uit te stappen. Aldaar even bekomen van de bootrit en de weg zien te vinden naar het paleis en de tempels van de koning.

Achter het bootstation komen we al snel terecht op een thaise lokale markt, waar ze allerlei lokale producten verkopen. We kijken zoals gebruikelijk onze ogen uit en snuiven de soms rare en vieze luchtjes van deze producten op. We weten regelmatig niet wat het is wat daar ligt, laat staan dat we weten waarvoor we ze kunnen gebruiken. Maar dat zullen de Thaise mensen wel weten, want die lopen er al kopend en tassen vol rond.

Over de boulevard wandelend langs een drukke straat naar het paleis en de tempels zien we diverse kraampjes waar allerlei goedbedoelde prullaria verkocht word. Van kleine steentjes, amuletten tot aan gucci en rolex horloges (en goedkoop dat dat hier is :)))). Onderweg wordt ik aangesproken door een vriendelijke Thaise tuktuk chauffeur die vraagt waar we naar toe gaan en of hij ons kan brengen, Geef je aan dat je naar het paleis gaat, roept hij in zijn beste Engels dat het vandag Budha dag is en dat de tempels en paleizen vanochtend niet te bezoeken zijn vanwege de meerdere eer en glorie van Budha. Hebben wij weer......... kom je op bezoek bij de koning en zijn paleis mogen we er niet in. Zal wel een truc zijn roep ik tegen mijn mede reisgenoten om ons in het tuktukkie te krijgen en allerlei leuke zaakjes te bezoeken waar we van alles en nog wat kunnen kopen. Dus vriendelijk bedankt en doorgelopen.

Vlakbij het paleis worden we door een wachter van het paleis aangesproken en deze steekt hetzelfde verhaal af als de tuktuk chauffeur. We mogen er pas vanaf vanmiddag in, maar dat lukt ons niet want we moeten gaan fietsen vanmiddag. Hij weet wel een aantal andere leuke bezienswaardigheden en wijst het snel aan op onze kaart van Bangkok. Hij regelt (voorop gezet pandoer blijkt achteraf) tevens een tuktuk die ons langs alle bezienswaardigheden brengt en zelfs ons vanmiddag voor 13.00 uur afzet op de verzamelplaats voor het fietsen en dat voor maar 30 Bath.

Voor we het weten zitten we in s de tuktuk en worden we door een aller vriendelijkste thai door het drukke Bangkokse verkeer heen geloodst naar de eerste tempel waar geen Budha dag is (?).  Vriendelijk staat hij ons op te wachten als we de tempel weer uit komen en staan we 3 minuten later stil voor ............... jawel een kledingzaak die tegen een zeeeeeeer aantrekkelijke prijs wel wat kostuums voor ons kan maken. Hoe kom je hier nu weer onderuit. Stugge Hollanders als we zijn gaan we eerst met de beste man in conclaaf en uiteindelijk verlaten we, zonder iets gekocht te hebben zijn winkel. Blijkt natuurlijk dat ook dit weer een truc is en dat onze vriendelijk tuktukker hiermee bonus punten scoort voor een tank gratis benzine.

Wij vinden het helemaal niet erg om hem daar ook een plezier mee te doen en hij geeft aan dat we nog 2 winkels voor hem moeten bekijken en dan is hij heel tevreden. Nou die 2 werden er 3 en daarna nog eens 2. Toen hadden we het wel even met hem gehad en hebben hem te verstaan gegeven dat dit niet de bedoeling is en dat wij naar de staande Budha wilde, zoals afgesproken. Met flinke tegenzin brengt hij ons hiernaartoe en volgens El zit ie zelfs te snikken. Maar bij staande Budha komen we. Na een stief kwartiertje terug te komen op de parkeerplaats, komen we erachter dat de flitsende vogel met tuktuk en al is gevlogen, zonder zijn gasten. Sta je daar in de middle of Bangkok, niet wetende waar je bent en laat staan waar je naartoe moet voor het fietsen.

Nou jammer dan, dan maar een ander tuktuk aangehouden en voor 300 Bath naar Grand Royal Princess hotel laten brengen voor het fietsen. Is gelukt en ruim op tijd staan we in de lobby van het hotel om met Co van Kessel te gaan fietsen. Onze fietsgids Aot staat al klaar en tesamen met 8 anderen fietsje uitzoeken en op weg.

Vooraf wordt door Aot geroepen dat we ons wel moeten concentreren en achter elkaar moeten fietsen. Nou denk je dat zal niet zo moeilijk zijn toch? Nou totdat je op je fietsje zit en door de nauwe straatjes en doorgangen (dwars door de markten) moet rijden. Langs de diverse groente, vlees, vis en andere kraampjes en kopende mensen door fietsen we met 11 Nederlanders en een fietsgids voor en een bezemfiets achter door Bangkok. Nou je meot aan alle kanten opletten om niet opeens een kilo vis in je boodschappen mandje te hebben of met fiets en al te belanden tussen de bananen en ander exotische vruchten, maar we hebben het doorstaan.

Denk je het ergste gehad te hebben, worden de fietsen op een ferry gezet en op naar de oude kant (aan de andere kant van de rivier) van Bangkok. Daar worden wij doorgewinterde Nederlandse fietsfanaten getrakteerd op een tour de Bangkok, die ons nog lang zal heugen. Moet je achter elkaar aan fietsen over een betonnen steigertje van ongeveer een metertje breed. Links en rechts hiervan ligt ongeveer een meter lager diverse ondergronden. Van modder tot aan water en probeer dan maar eens met dat warme weer je hoofd koel en je fiets recht te houden. Nou we kunnen je wel vertellen dat het niet meevalt maar het goede nieuws is dat het ons wel gelukt is.

Fietsen ook nog een keer in een LongTail boot gezet en een stukje gevaren, nou ja gevaren zeg maar gerust gevlogen. Een longtail boot is zo'n houten kano waarop men een heeeeeeleeee grote auto motor van merk Ferarie met 350PK hebben bevestigt. Nou dat gaat hard en een hele hoop buiswater om je oren. Wel leuk en verfissend.

Na een leuke mooie maar tegelijkertijd vermoeiende fietsmiddag de fietsen aan Maarten gegeven en met de busboot terug naar pier 13 om te gaan genieten van een welverdiende Singha (voor de niet kenners de Heineken van Azie (zegt men)) en een hapje eten. Moe maar voldaan gaan we bijtijds ons mandje in want we moeten morgen ochtend om 06.40 klaar staan want dan worden we opgehaald voor onze trip naar de River Kwai.

Tot morgen

AET

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer